tisdag 28 februari 2017

Tvättlappar i frotté

Fick gamla trasiga handdukar och det blev 
bl.a. måååånga tvättlappar! 

Klippte dem i olika storlekar (några kvadrater, några rektangulära), sicksackade runt alla sidor och sydde sedan fast hankar (tygband) på en del av dem för upphängning. 


Klara!


måndag 27 februari 2017

Skötbädd

En skötbädd att ha i skötväskan kanske är bra? 
Jag sydde en iaf, i vaxduk på Stoff & stil. Gillar de söta funderande ugglorna!


Det är två fickor med plats för ex. våtservetter och blöjor. Väskan fälls ut när bädden ska användas, och viks ihop som en kuvertväska när den ska packas ihop. 

Praktiskt att ha det viktigaste samlat! 



Satte en resårsnodd att linda runt väskan vid stängning, och satte en träpärla längst ut för att lätt kunna sätta fast snodden.




söndag 26 februari 2017

Bebisfilt till golvet

En lite tjockare filt att kunna lägga på golvet vore ju bra, tänkte jag.

Fick det gråa stickade tyget och hade fyndat stjärntyget i trikå på Ohlsons (för 10 kr/m om man köpte allt på rullen, vilket var 2,5 m och blev ett billigt tyg!). 


Sydde ihop bitarna räta mot räta med en elastisk söm (lämnade ett hål), vände på det och sydde en stickning i en mönstrad elastisk söm för roligare finish.
Kanterna blev lite böljande, men ser ändå ok ut. 


Den kan nog med fördel vikas dubbel och läggas på golvet som mysig bebisfilt! 

Det stickade tyget är något stickigt, men trikån är ju mjuk o go'!

lördag 25 februari 2017

Babynest

Babynest har ju blivit så populära. Och många gratismönster finns att hitta på nätet!

Jag ville använda detta gröna fina gamla lakan som jag köpt på Röda Korset! Mjukt och fint!

Köpte grönt lakansväv till utsidan och stoppning från IKEAs billiga kuddar. Ett långt snöre behövdes också, samt plattvadd till botten.

Det tog en dag att rita upp mönster, klippa tyg och sy, men jag blev jättenöjd!


Nu hoppas jag att det kommer att komma väl till användning. Folk säger att de använt det jättemycket de första månaderna med bebis! Man kan ha den i soffan, i sängen o.s.v. När bebisen blivit för lång kan man knyta upp snörena i nederkanten så går den att använda ett tag till!


fredag 24 februari 2017

Vantar med mudd

Fick småbitar av ett fint tyg och kom på att det nog skulle räcka till små bebisvantar.

Och det gjorde det! De är ofodrade, alltså bara ett lager, och en mudd. Inga tummar - det behövs ju inte till bebisar :)


Gjorde dem något större än de förra jag gjorde, 
så de kanske passar till hösten!


torsdag 23 februari 2017

Byxor med mudd

Det finns ju så fina trikåtyger! Brukar köpa på mig lite när det är rea (och tvätta tygerna direkt så det går att sy när inspirationen kommer). Tänkte sy byxor i strl 50-56 i några fina tyger. Det går inte mycket tyg till dessa... 

 Jag ritade av ett par köpta byxor (som visserligen hade fot, men jag räknade bort dem), la på en rejält bred mudd både i midjan och på benen för att byxorna förhoppningsvis ska kunna anpassas till två olika storlekar, och sydde! 


Det blev två par byxor (bruna med ugglor och gröna med svarta prickar, tyg från Ohlssons tyger) i vanlig byxmodell, och ett par röd/vitprickiga i haremsmodell (gratismönster från nätet) med tyg som mamma sytt av till mig när jag var liten.






onsdag 22 februari 2017

Body

Jag ville försöka sy en body! Lättare sagt än gjort...

Hittade ett bra gratismönster på nätet, gulligt grönt trikåtyg och tryckknappar med verktyg.

Klippte ut mönster och tyg en dag (orkade ina ligga på golvet o göra det som jag brukar, så jag tog ner allt till köksbordet). En annan dag fick jag fortsätta, för jag har nu inte lika mycket ork att göra klart projekt samma dag som jag påbörjar dem.


Det krångligaste var att bandkanta med mudd, för det hade jag aldrig gjort tidigare. Det blev inte jättefint, och tog lååååång tid!
Resten av bodyn gick väl rätt smidigt, när jag förstod vilken sida av axeln som skulle ligga var :)

Slutligen var bodyn klar, och jag konstaterade att det var roligt att göra den och att den faktiskt blev klar, men att det är väldigt billigt att köpa en färdig body jämfört med hur många timmar det tog mig att sy en!


Nu har vi en söt body i storlek 50 iaf! 
Läste senare att det är smidigast med sidoknäppning på bodyn när bebisen är så liten. Hoppas att denna går att använda en stund ändå!



tisdag 21 februari 2017

Dregglisar

Jag har letat bra mönster till dregglisar och hittat flera gratismönster på nätet. Inget mönster har dock varit tydligt med vilken storlek det är och jag har ju ännu ingen bebis att mäta på...

Men så fick jag låna en Ottobretidning där det fanns mönster med olika storlekar, så jag ritade av det och sydde några i olika storlekar! 


Det blev trikåtyg till framsida och flanell eller avigsidan av VCT-tyg till baksida på dem alla.

Självklart blev det en dregglis i SAIK-färger!

Längst ut på "flärparna" strök jag på vlieseline på avigsidan för att förstärka dem. På slutet hamrade jag fast tryckknappar så att dregglisarna går att ställa in i två olika storlekar.



Det blev 5 dregglisar i 5 olika storlekar!

måndag 20 februari 2017

Burp cloths


Idag har jag sytt några enkla "burp cloths". Vet inte om det finns något bra svenskt ord för detta, men kanske "kräktrasa"? Det är iaf en grej man lägger över axeln när bebisen ska rapa/kräkas efter maten.

Baksidan är frotté som kommer från begagnade gamla badlakan (köpt på sec.hand och fått) och framsidan är bomullstyg/lakansväv, antingen begagnade påslakan eller köpt tyg.
Alla tyger är tvättade innan!

Jag höftade på måtten, och dessa blev ca 14 x 34 cm färdigsydda (alltså ca 15x35 cm tygbitar).



Jag klippte ut en bit frotté och en bit struket bomullstyg för varje trasa. Sicksackade alla sidor och la dem räta mot räta. 


Nålade och sydde ihop dem med raksöm (1 cm sömsmån), men lämnade en öppen bit på toppen. 




Klippte av hörnen utanför sömmen för att det skulle bli mindre knöligt när jag vänt dem, och nålade sedan rätsidan (inkl. den öppna toppen). 





Sedan sydde jag en stickning, en raksöm 
runt hela trasan, ca 0,5 cm sömsmån. 






Klart! :)




Nu ska några läggas i skötväskan och några nära soffan/amningsstället!
Känns roligt att byta ut de vita IKEA-trasorna mot något mer färgglatt ibland.

söndag 19 februari 2017

Badkappor

Jag ville sy en badkappa, ni vet en sådan där stor fyrkantig med huva på till barn!

Hittade på Röda Korset en större bit blå frotté som var extra mjuk på ena sidan. 




Besvärade mig med att försöka göra egen snedslå av gammalt lakansväv. Det var lite pilligt men gick till slut! Hade köpt en snedslåveckare och fick nu pröva den!




Fick sedan en gammal trasig handduk i en ljus turkos färg av en vän, och ville då sy ytterligare en badkappa nu när jag visste hur man gjorde! Men denna gång orkade jag inte göra egen snedslå, utan tog en köpt som dessutom matchade i färg!
Denna gång sydde jag snedslån till huvan i en annan färg!



Sydde såklart en hängare uppe på huvan även på denna!


lördag 18 februari 2017

PUL-påse

Har hört talas om PUL-påsar (eller egentligen påsar i PUL-tyg) och hur bra de är att förvara kissiga kläder, tygblöjor och annat i. En sida är lite "hal" och baksidan lite "klibbigig". Tyget är något stretchigt. Det är sådant tyg som används som yttersta skiktet på nyare tygblöjor.

Har sett dem säljas på nätet men oj vad svårt det var att hitta tyg till försäljning i Sverige!  Men så hade en kompis en bit färgglatt PUL-tyg som jag fick :)

Jag klippte ut tyg för att sy två tvättpåsar. Skulle ju bli en lätt match - tygpåsar är liksom inte det svåraste att sy...

Men vilket knepigt tyg att sy i! 

Symaskinen ville inte sy i det tyget, stygnen tog liksom inte. Fick lägga ett lager mönsterpapper mellan tyget och pressarfoten och sy en bit innan stygnen ville fästa! Så det blev många sömmar och många trådar att klippa sedan. 

Jag gjorde dragsko med öppning på båda sidorna. Den ena fick skosnören och den andra ett virkad band (luftmaskor av bomullsgarn) som snören, samt träkulor vid ändarna för utseendets skull.

De är svåra att stänga för innertyget är så klibbigt. Vill man stänga dem får man kanske sätta en stor påsklämma runtom toppen :)


Dessa ska iaf vara ganska vattentäta och eventuellt luktfria. Får pröva... De hänger vid varsitt skötbord nu! Tänkte även sy en mindre påse med dragkedja för att kunna ha med sig i skötväskan. Men det blir nog till att köpa en färdigsydd isåfall!



fredag 17 februari 2017

Byxor fick ny resår!

Jag hittade ett par röda mjuka, goa byxor i strl 60 som jag hade när jag var liten för över 30 år sedan. 
Men resåren hade torkat ihop...

Så jag sprättade loss den gamla sömmen, petade bort resterna av den torkade resåren och gjorde dem användbara igen!

Mätte upp resår (jämförde med andra byxor i liknande modell och storlek), sydde ihop den och nålade fast den i midjan. Hittade en elastisk söm som såg ok ut och sydde i den nya resåren. Skönt med ett "förlåtande tyg" och en matchande färg på tråden, så att inte den sneda sömmen syns.


Redo att användas igen :)


torsdag 16 februari 2017

Snuttefilt med band

Nu var det länge sedan jag bloggade... men jag har pysslat massor sedan sist! 

Idag har jag sytt en snuttefilt med band som bebisen kan pilla på! 


Så här gjorde jag:


Jag klippte ut 4 st rutor ur lakansväv (2 retro och 2 nya, tvättade och strykta såklart) som var 16x16 cm. Sicksackade, strök och sydde ihop dem med 1 cm sömsmån. 


Först 2 och 2, strök sömmarna så de blev platta, och sydde sedan ihop alla fyra. 






När man syr rutor/lapptäcke gäller det att vara noga när man klipper och syr så att alla delar blir exakt lika stora och att sömmarna möts i mitten. Då blir det snyggast!

När "lapptäcket" var klart, klippte jag ut en bit flanelltyg som baksida - lika stor som framsidan! Tycker det är svårt att få tag på fin flanell i olika färger, så det blev en ljusblå från Ohlssons tyger som jag hade hemma.

Sedan var det dags att välja band! Jag har samlat/sparat och köpt på mig band genom åren så det fanns mycket att välja på. Jag valde band av olika kvalitet och känsla och klippte dem i lite olika längder (obs! ej för långa).

Jag nålade fast dem och sydde sedan en raksöm i pressarfotsbredd från ytterkanten. 




Sedan klippte jag bort det som stack ut och sicksackade runt hela flanelltyget, och automatiskt även banden.








Jag lade "lapptäcket" ovanpå flanellen med banden, räta mot räta och sydde raksöm med 1 cm sömsmån, men...






...inte ända runt! Man måste lämna ett hål för att kunna vända den ut och in!

Sedan klipptes lite av hörnen bort för att det inte skulle bli för mycket tyg där när jag vände den.

Snuttefilten vändes ut och in och jag pressade kanterna lite för att få det rakt och platt. Vek in tyget där öppningen var, och pressade så det lätt skulle gå att sys igen i samband med stickningen. 
Sedan sydde jag en stickning runt hela trasan med raksöm och ca en halv pressarfots bredd, i en matchande tråd.


 Sen var den klar!