lördag 11 mars 2017

Haklappar i vaxduk

Hade några stuvbitar vaxduk (från Stoff & stil) över efter några syprojekt som jag lagt upp här i bloggen, så då prövade jag att sy två haklappar (även om det nog dröjer innan de kan användas här hemma).


Det blev en prickig med gul och marinblå snedslå, samt en med ugglor som fick mintgrön (?) och naturvit snedslå. 
                                                           


Mönster från boken "Syjunta - 32 bra-att-ha-saker du kan sy själv", en bok jag sytt mycket ifrån! Enkla mönster och beskrivningar! 




fredag 10 mars 2017

Baby wrap

En liten hemmasydd elefant fick agera bebis!
En bilbarnstol för spädbarn kallas för babyskydd. Och i det är det ju mysigt att ha en filt, tänkte jag! Hittade då på nätet något som kallas för "baby wrap" - en filt man bäddar in barnet med, men med hål för att kunna sätta fast bältet i babyskyddet.
Detta mönster använde jag mig av!
Hålen för bältena gör man utefter vilket babyskydd man har, för de ser olika ut. Jag sydde filten i höstas och gjorde hål för bältena härom dagen när vi fått hem vårt babyskydd!


Filten består alltså av två lager fleecetyg, 
microfleece i detta fall (köpta i stuvhörnan på en tygaffär).


Upptill blir det som en liten huva, och de andra tre sidorna viker man omkring barnet. Vet inte varför det är "flärpar" på de sidorna, men jag gjorde som beskrivningen visade.






torsdag 9 mars 2017

Stickad mössa och vantar

Den här mössan var faktiskt en av de första sakerna jag stickade, för drygt 1 år sedan!

Jag köpte en liten bok, Garnglädje, som hade enkla stickmönster. Mest mönster för bebisar, men jag tänkte att det var smått och bra att öva på. Och det gick ju riktigt bra att sticka mössan, så då vågade jag mig på andra saker också. Det blev ett par tumlösa vantar till mössan, med rejäl resår. 

                                          

Nu har det blivit många stickade bebisplagg det senaste året, som kan ses här i bloggen. Det är roligt att sticka! Förut virkade jag mest, men kläder blir ju bättre stickade - mycket mer elastiska och sköna!


onsdag 8 mars 2017

Roligaste koftan att sticka!

Åh, denna kofta var så rolig att sticka! Hade sett den på många bloggar och Pinterest men den såg så svår ut, med förkortade varv och allt...

Men jag var så sugen att pröva så jag satte igång. Och den var ju inte så svår att göra som det såg ut, när jag väl lärt mig vända de förkortade varven snyggt (via Garnstudio)! Gratismönster finns här!
Koftan stickas sidledes i ett enda stycke och de enda sömmarna som sys på slutet är under armarna.


Använde återigen garnet Drops Alpacka. Stickade den minsta storleken, som är större än mönstret säger (iaf när jag stickar). Här är den i färgerna lingul och naturvit.

Har faktiskt stickat denna kofta två gånger, vilket jag aldrig brukar göra annars. SÅ rolig var den att göra :)

Sedan blev det ett par byxor i samma garn också, dock utan mönster så jag tror de blev mycket större (framför allt längre) än koftan. Jaja, det går väl att vika upp bena och ner midjan.

tisdag 7 mars 2017

Stickad 3,5-timmarsväst baby

Innan jag gav mig på femtimmarskoftan stickade jag denna 3.5-timmarsväst som bygger på samma teknik. 


Använde lite olika restgarner i ull. Den blev lite sträv, men bebisen får ju ha något under som är mjukt och skönt!

Mönstret är från boken "Sticka och skicka" men 
finns även här!


måndag 6 mars 2017

Stickade hängselbyxor baby

Hittade en norsk mönstertidning i en stickbutik och kunde inte låta bli den, för här fanns dessa söta "hängselbyxor" eller vad man ska kalla dem. 

Enkel förklaring:
Man stickar en tub med resår upptill och nedtill (nedtill stickas även tre knapphål fram). Sedan stickar man lösa hängslen som sys fast baktill och sedan sätter på tryckknappar (som sys på) framtill. 


Tre små knappar sys i grenen för att göra det till en byxa.
Dekorationsknappar kan sys på framtill vid hängslena (ovanpå tryckknapparna som sitter på insidan).

Så, ganska enkelt! Jag tror mina blev lite väl breda. Lite som clownbyxor kanske :)

Har stickat dem i två nyanser av Drops Baby Merino - supermjukt och skönt!



söndag 5 mars 2017

Stickad omlottkofta baby

Omlottkoftor verkar ju praktiska för bebisar, så jag stickade en i favoritgarnet Drops Baby Merino. Det finns i många fina färger och nyanser!


Här finns gratismönstret från Garnstudio!



lördag 4 mars 2017

Femtimmarskoftan med knappar

Den berömda femtimmarskoftan ville jag ju såklart prova!

Tyvärr behövdes det ett tjockt garn (stickor 5) för att storleken skulle stämma. Jag föredrar att sticka bebiskläder i tunna garner. Det här är iaf Drops 💗 You #5 och det gick åt knappt 150 g.

Det tog längre tid än 5 timmar för mig att sticka den, men den var ganska enkel att göra. Praktiskt att göra hela i ett enda stycke!

Hittade gamla, fina knappar som passade bra till. Eftersom halsöppningen är väldigt trång på dessa koftor satte jag första knappen lite längre ner.



fredag 3 mars 2017

Pimpat skötbord

Vi köpte ett begagnat vägghängt skötbord i plåt för att ha på toaletten. Överdraget till bädden var dock inte så fräscht så jag sydde ett nytt!

Det var lite knepigt med så stor yta och styv vaxduk. Fick några rispor på armarna av nålarna (nålar + vaxduk = ingen höjdarkombination). Fick klura ut en stängningsanordning också för tyget räckte inte till att ha omlott på undersidan.

                                           

Kanske att jag skulle valt ett vaxat tyg istället för vaxduk som blir lite kallt. Får se hur det funkar!


Framsidan av skötbordet var så tråkig när bordet var uppfällt, så vi beställde stickers på nätet från RoomMates (via CDON). Jättesöta djur att placera fritt! Går dessutom att ta bort/flytta.


Nu ler jag när jag går in på toaletten, för det blev så gulligt :)



torsdag 2 mars 2017

Påslakan till barnvagn/vagga

Hittade det här underbara tyget på Stoff & stil och köpte en meter utan att veta vad jag skulle använda det till. Det är lakansväg i bomull och ganska "hårt" trots att jag tvättat det.


Kom på att jag ville sy påslakan till barnvagnen av tyget!
Eftersom jag bara köpt en meter fick jag använda rävtyget uppåt och ett vitt gammalt tyg som baksida. Det är dessutom mjukt och vältvättat, så det blir skönare att ha det tyget nedåt.

Det räckte till översidan av ett påslakan (70 x 80 cm)
 och ett örngott (28 x 35 cm) 
Sött!


Återstår att se när det är lagom varmt med täcke och kudde i vagnen. Nu på vintern blir det en sovpåse iaf.


onsdag 1 mars 2017

Stickad klänning

Hittade inget enkelt, bra stickmönster för en bebisklänning, så jag improviserade!

Utgick från ett koftmönster i början och gjorde en massa ökningar i oket. Sedan fortsatte jag bara att sticka... Den blev lite för vid, men jag satte en knapp upptill för att kunna sy ihop halsöppningen lite.


Får se om det blir en flicka, 
och om den isåfall passar någon gång.
Kul att pröva iaf!

Garnet är Drops Fabel